Ahad, 11 Oktober 2009

Taktala dunia murka

Dulu, saya pernah diamanahkan oleh guru utk mengkisahkan bibit – bibit peristiwa tsunami yang melanda acheh beberapa tahun dulu .

“Sebuah sajak tentang bencana alam” pinta Cikgu Wan Jamilah

Tahun sebelumnya karyaku juga dipilih menjadi wakil, dan berjaya menjadi johan. Mungkin sebab itu dia benar – benar yakin saya akan dapat mengulangi kejayaan “kecil”.

Huh!, walaupun kecil di mata orang, tapi besar bagi aku!

Rasa – rasanya karya yang dipertandingkan berkait rapat dengan peristiwa tsunami yang baru melanda. Karya “taktala Samudera Murka” yang telah disemak oleh mentor terhormat Pn Hanizah menjadi sandaran ku, sekali lagi menjadi johan.Selang beberapa tahun , Indonesia sekali lagi dilanda bencana , gempa bumi yang melanda Padang berukuran 7.6 skala Ritcher.

Separuh daripada kawasan provinsi Padang musnah dengan anggaran 170,000 hingga 200,000 rumah rosak, 90,000 daripadanya musnah teruk.

Angga kematian dijangka melebihi 3,000

Penduduk di daerah Padang yang berjumlah 900,000 kini diancam wabak. Kebanyakan daripada mereka gagal mendapat bantuan makanan yang disalurkan. Pihak kerajaan tempatan tegas menyatakan urusan penyaluran bantuan berjalan dengan lancar dengan risiko rasuah “amat tipis”....
gempa2
Bahkan kelmarin, Presiden Susilo Bambang Yudhoyono mengkritik pihak berkuasa di kawasan bencana kerana tidak memberi tumpuan kepada keperluan kecemasan dan lebih mementingkan pembangunan semula.

"Saya melihat laporan melalui televisyen banyak kotak di lapangan terbang dan ia tidak dihantar kepada mangsa. Ini tidak adil. Ia adalah barang keperluan," kata gabenor Sumatera Barat, Gamawan Fauzi.

Rasuah

Kerajaan menjanjikan peruntukan 6.0 trilion rupiah (RM2.18 bilion) bagi usaha pembangunan semula di Sumatera Barat. Bagimanapun, kemungkinan untuk wang sejumlah itu sampai ke mereka yang benar – benar amatlah sukar. Masalah ketirisan yang berlaku dalam kalangan birokrat Indonesia sememangnya serius. Begitulah kalau hukum syariat sekadar disorok di balik lipatan kitab – kitab kuning, bukan dimenifestasikan ke satu pelan tindakan, yang menghasilkan satu keputusan yang menguntungkan... bukan?

Negara yang mempunyai 234 juta penduduk ini berada di tangga ke-126 dalam indeks persepsi rasuah yang dikeluarkan oleh pertubuhan Transparency International (TI), meletakkannya setanding dengan negara-negara Afrika seperti Uganda dan Libya.Tapi jangan disangka hanya negara – negara miskin saja terlibat dengan rasuah(Malaysia?). Korea Selatan secara formalnya beranggapan rasuah sebahagian daripada amalan yang boleh diterima menurut kod etika mereka. Bagaimana dengan Libya? Bukankah negara ini sebahagian daripada negara islam yang lantang menentang A. S? Walau apapun, ingatlah, rasuah itu haram, lihatlah bagaimana Nigeria yang merupakan antara negara terkaya di Afrika satu waktu dulu, kini dikekang dengan masalah kemiskinan terlampau dengan kebanyakan dari penduduknya berpendapat kurang daripada $1 sehari. Malah, merekalah juara scam dan fraud berasaskan internet.

Nasib baik Malaysia tak terkena tempias

Bagi masyarakat Malaysia pula , mereka sepatutnya bersyukur kerana mereka terselamat daripada bencana “taktala dunia murka”. Ketika dunia dikejutkan dengan turutan bencana alam, bencana tsunami di barat Samoa, ribut di Filipina, banjir teruk di Selatan India dan gempa bumi di Padang, mereka sekali lagi dilindungi Allah SWT .Betulkah?
gempa3

Setiap insan memandang sesuatu mengikut pertimbangan mereka, mengikut ilmu mereka, mengikut hati mereka. Bagi sesetengah orang yang culas mengkaji, cenderung menghukum, mungkin mereka beranggapan Indonesia dan yang lain ditimpa bala. Tambahan pula hubungan antara dua negara beradik ini agak goyah berikutan kes tarian pendet.

Musibah yang menguatkan hati
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Surah Al –‘Ankabuut:2

Sedang bagi mereka yang sedang kusyuk kerinduan bertemu Illahi, ujian besar ini ialah tanda turunya Musibatul Bala’.

Bukankah musibah itu terbahagi kepada tiga; musibatul azab(musibah penghapus azab), musibatul Bala’(musibah untuk menguji), dan musibatul tarbiyah(musibah yang mendidik diri) . dari tiga – tiga sudut pandang ini, adakah yang berbentuk kecelakaan yang mencela ? bukankah ketiga – tiga bentuk musibah ini berbentuk bantuan daripada Allah SWT ?

Bukankah acap kali kita berkata

Segala yang baik datangnya daripada Allah SWT, dan segala yang buruk datang dari diri saya sendiri

Bukankah SEMUA perkara datang dengan izin Yang Maha Mengetahui?

Ummat islam bukan golongan fatalistic yang berteleku dan menyerahkan urusan dunia kepada takdir tanpa menggerakkan sebarang sendi . Bukan juga golongan optimistic yang percaya dialah penentu kejayaan yang tuntas, lantas andai gagal menyalahkan Tuhannya kerana menggagalkannya , lalu memilih jalan pintas seperti bunuh diri?

Rakyat Malaysia seharusnya bersyukur bukan? Kerana terlepas dari musibah, lagipun tanah yang kita pijak bukanlah berada di Lingkaran Api Pasifik!
Dan tidaklah mereka (orang-orang munafik) memperhatikan bahwa mereka diuji sekali atau dua kali setiap tahun, dan mereka tidak (juga) bertaubat dan tidak (pula) mengambil pelajaran? Surah At Taubah;126Mungkinkah ini ialah ujian bagi kita?

“come on la Z-zul, kenapa ko nak bandingkan iman kami dengan iman bangsa yang penuh dengan sifat liberalisme tak bertempat, yang benarkan persundalan , yang kahwin campur antara agama menjadi trend?”

Siapakah kita untuk menilai iman seseorang? Adakah kita cukup beriman?hanya kerana dipandang sebagai contoh negara islam membangun?

Pernahkah kita memberi satu penilaian yang jujur dan adil ? adakah islam di Malaysia pada nama ? adakah kita jadi orang islam, atau hidup sebagai orang islam. Berapa ramai dalam kalangan kita yang cukup 5 waktu solat di masjid? Di terengganu ini , kalau ada yang tak jumpa masjid, mungkin dah tersalah masuk negeri. “,

Pernah kita menilai bilangan kota santri di Indonesia, bilangan ilmuan Indonesia, bilangan karyawan Indonesia , berapa ribu da’ie dan Murabbi yang dihantar berdagang santri ke sana saban tahun? Andai dicari ialah kesalahan , tentu sekali yang kita jumpa ialah kesalahan.

Acapkali kita memandang yang lebih “bertuah” dari kita, nafsu kita kian gelora, minta dipenuhkan dengan nikmat – nikmat yang menggila,

Adapun manusia apabila Tuhannya mengujinya lalu dia dimuliakan-Nya dan diberi-Nya kesenangan, maka dia akan berkata: "Tuhanku telah memuliakanku." Surah Al Fajr; 15


Acapkali kita memandang yang lebih “malang” dari kita, nafsu kita kian gelora, minta dijauhkan dari sifat yang menghina , kemiskinan itu satu yang menghinakan....... “Tuhanku menghina aku!!”

Adapun bila Tuhannya mengujinya lalu membatasi rezekinya maka dia berkata:"Tuhanku menghinakanku" Surah Al Fajr; 16
Wallahu ‘alam

Nurfatah

1 ulasan: